Amersfoort richt opnieuw een prikkelarm stemlokaal in

© Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeente Amersfoort gaat in maart bij de verkiezingen opnieuw een apart stemlokaal inrichten voor inwoners met angststoornissen en autismen. Daarmee kunnen inwoners die weinig prikkels kunnen verdragen toch zelf hun stem uitbrengen.
Het stemlokaal wordt voor deze groep kiezers heel anders ingericht en is bedoeld voor inwoners die het reguliere stemlokaal te druk vinden. Voor mensen met een hersenaandoening, paniekstoornis, pleinvrees, burn-out, depressie, PTSS of beginnende dementie, kan de hoeveelheid prikkels een drempel zijn om zelf te gaan stemmen. Vaak laten zij een gezinslid hun stem bij volmacht uitbrengen.
De gemeente heeft een expert ingehuurd om in het stembureau zo veel mogelijk prikkels weg te nemen. Zo mag het er niet te druk zijn. Voor mensen met angststoornissen kan lang in een rij moeten  staan al te veel zijn. 
Het prikkelarme stembureau is ondergebracht in St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Achter Davidshof 1. Dit stembureau wordt meer toegankelijk en prikkelarm ingericht door onder andere ruimte tussen stemhokjes, grote hokjes, meer stilte en een extra persoon die er is voor vragen en/of persoonlijke begeleiding.

Openingstijden

Het prikkelarme stembureau is open van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur. Op deze tijden kunnen de overige kiezers zich melden bij de nabijgelegen stembureaus in het Oude Stadhuis (ingang Stadhuisplein 5) of Fluor Poppodium (Oliemolenhof 22).
Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar zorgde de gemeente al voor extra toegankelijke stembureaus, onder andere voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast waren er twee stembureaus voor blinden en slechtzienden en twee stembureaus voor slechthorenden.
In 2022 kwamen ongeveer 300 bezoekers speciaal voor het prikkelarme stembureau. Voor zover bekend richt naast Amersfoort alleen Hoofddorp een prikkelarm stemlokaal in voor de komende verkiezingen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.