In de discussie over windturbines op de Isselt domineert de emotie

Insprekers tijdens de discussie over de windturbines op de Isselt
Insprekers tijdens de discussie over de windturbines op de Isselt © Nieuwsplein33
Amersfoort - Zorgen over slagschaduw, geluidoverlast, natuurschade en een verstoord uitzicht. Bewoners die de geplande windturbines op de Isselt niet zien zitten brachten vanmiddag opnieuw en soms geëmotioneerd hun ongenoegen onder woorden. Maar ook werd duidelijk dat de informatievoorziening nog onvolledig is als het gaat om wat nu echt de risico's zijn voor mens, dier en natuur.
"Het is een groot en ingewikkeld onderwerp". Met die woorden sloot VVD-raadslid Joyce Huurman de commissievergadering over de beoogde windmolens af. Die conclusie zal door iedereen die zich met het onderwerp windenergie bezighoudt onmiddellijk erkend worden. Op initiatief van de VVD, de SP en Amersfoort voor Vrijheid werden er vanmiddag daarom vooral veel vragen gesteld.
Het college van burgemeester en wethouders benadrukte eerder dat de molens voldoen aan de normen als het gaat om geluidsoverlast en slagschaduw. Maar kwantificeren hoeveel overlast iemand kan verdragen blijft heel lastig. De een is nu eenmaal gevoeliger voor geluid en andere prikkels dan een ander.
Vanmiddag waren er vragen over wie er nu echt profiteert van de windturbines. De inwoners van de stad? Of misschien toch vooral de mensen die mee willen doen aan dit windmolenproject van het burgerinitiatief Soesterwijk Wiek en investeren in de windaandelen? Allebei is waar. Volgens Roanne Woldendorp van het initiatief kunnen met de windturbines 6000 gezinnen in het Soesterkwartier jaarlijks 'leven van de wind'.
En de rest van de stad dan? Volgens Woldendorp vloeit gemaakte winst terug naar duurzaamheidsprojecten in de stad en gaat dat niet naar degenen die windaandelen kopen. Maar bovenal voerde ze aan dat door dit initiatief een enorme stap wordt gezet in de energietransitie die nodig is. "Wij helpen elkaar, jullie en de stad."

Alternatief plan

Dát er flinke stappen gezet moeten worden, daar zijn ook de tegenstanders van dit plan het mee eens. Maar misschien kan het anders. Bart Oskam van de vereniging Vrij Polderland wees op een alternatief dat uitgaat van zoveel mogelijk zonnevelden en zonnepanelen op daken. Het omvangrijke plan is volgens de vereniging realistisch en financieel haalbaar.
Waar eerder sprake leek van een patstelling tussen bezorgde bewoners en de gemeente, stelde wethouder Astrid Janssen (GroenLinks) zich vanmiddag betrokken op. Ze gaf aan zich te kunnen verplaatsen in de zorgen die leven en zei dat de vervolgonderzoeken gaande zijn. "In de hoop dat iedereen zichzelf echt goed kan informeren."
De zorgen werden vanmiddag zeker niet weggenomen maar het hebben van betrouwbare informatie is onmisbaar is om tot een gedegen standpunt te komen. Volgende week vindt een peiling plaats over de windturbines en zal vermoedelijk duidelijk worden of de gemeenteraad achter het Windplan Isselt staat.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.