Leusden pleit voor een tramverbinding tussen Utrecht en Amersfoort

De tram die rijdt tussen Nieuwegein en Utrecht.
De tram die rijdt tussen Nieuwegein en Utrecht. © Marc van Rossum du Chattel
Leusden/Amersfoort - Een goede ontsluiting voor nieuwe wijken in Leusden en Achterveld én een sneltramverbinding tussen de stad Utrecht en Amersfoort. Die wensen heeft Leusden onlangs neergelegd bij de provincie.
De provincie is bezig een programma van eisen op te stellen in verband met een nieuwe concessieverlening. De huidige concessie loopt eind december 2025 af. Daarom zullen binnen afzienbare tijd vervoersorganisaties de gelegenheid krijgen in te schrijven voor een nieuwe periode.
Het college benadrukt in de reactie het belang om op het gebied van mobiliteit ‘een grote omslag te maken’. ,,We willen bereiken dat mensen zich meer als voetganger, met de fiets met het OV of gebruik makend van deelvervoer verplaatsen’’, schrijft de gemeente.
Ook wil de gemeente dat de provincie om die reden rekening houdt met bouwplannen van Leusden, onder meer in Achterveld (zoals Mastenbroek II) en Leusden-Zuid (Tabaksteeg-Zuid). Beide gebieden komen er nu bekaaid af als het gaat om regulier openbaar vervoer.
Verder wil Leusden dat een nieuwe vervoerder voldoet aan eisen van duurzaamheid en schoon vervoer. Daarnaast zegt het college open te staan voor het doortrekken van een sneltramverbinding (lightrail) van de stad Utrecht naar Amersfoort-Zuid (en daarmee in de buurt van Leusden).
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.