Forse stijging van drugscriminaliteit, overvallen en aanrandingen

© Politie
Amersfoort - De criminaliteitscijfers van vorig jaar laten in Amersfoort een forse stijging zien in vergelijking met omliggende gemeenten. Ging het in de regio om een toename van drie procent, in Amersfoort was dat twaalf procent. Vooral drugscriminaliteit, overvallen en aanranding kwamen veel vaker voor. Dat blijkt uit de gemeentelijke halfjaar-rapportage op basis van de veiligheids- en criminaliteitscijfers van het bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden-Nederland.
De stijging in 2022 is deels te verklaren door het wegvallen van de corona-maatregelen. Die werden in maart vorig jaar losgelaten waarna het openbare leven weer op gang kwam en de gelegenheid tot criminaliteit weer toenam. Het feit dat de criminaliteit in Amersfoort groter is dan het regio-gemiddelde, is volgens een gemeentelijke notitie een gevolg van de centrumfunctie voor de omliggende gemeenten.
In de twee coronajaren 2020 en 2021 was er sprake van veel meer overlast door jongeren en van criminaliteit en oplichting via internet. Die cijfers vertonen over over het afgelopen jaar een flinke afname. Daar tegenover nemen misdrijven die samenhangen met geopende winkels, drukke evenementen en toegenomen woon-werkverkeer juist weer fors toe.

Veelplegers

Ook het aantal winkeldiefstallen (472) is weer op het niveau van vóór de corona-sluitingen. Dat geldt ook voor de gemeenten in de regio. De aangiften komen vooral uit de grote supermarkten die vaak eigen (onopvallend) bewakingspersoneel in de winkel hebben rondlopen, waardoor de pakkans aanmerkelijk toeneemt. Omdat het er naar uitziet dat er sprake is van een aantal veelplegers onderzoekt Amersfoort nu samen met de politie of daar een gerichte aanpak op kan worden ingezet.
Het aantal auto-inbraken in auto’s in parkeergarages in de binnenstad is vorig jaar weliswaar licht gestegen (451 autokraken) maar is nog altijd beduidend minder dan enkele jaren geleden. Toen was er sprake van bijna 700 gevallen per jaar. Het aantal diefstallen van fietsen doet zich vooral voor bij de elektrische fietsen, vooral uit (veelal: onbewaakte) stallingen in de buurt van trein- en busstations. Die e-bikes worden veelal gestolen door professionele bendes die de fietsen ombouwen en elders in Europa verkopen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.