Politiek schimmenspel rondom doorfietsroute van Amersfoort naar Bunschoten

© Pixabay
Amersfoort - Een wethouder die vindt dat hij beter had moeten communiceren, terwijl het ging om besluiten van de verkeerswethouders in de vorige periode. En raadsleden die praten over besluiten die al lang genomen zijn, maar waarover zij niets lijken te weten. De Stadsbron constateert een vreemd politiek schimmenspel tijdens een discussie over een doorfietsroute van Amersfoort naar Bunschoten.
Een doorfietsroute is een soort intercity-fietspad, bedoeld om fietsers vlot, veilig en comfortabel van de ene plaats naar de andere te brengen. De discussie gaat in het kort over de keuze van het gemeentebestuur voor een tracé waar de Fietsersbond niet gelukkig mee is.

Slecht gekozen

De bond vindt dat het tracé slecht is gekozen, met veel kruisend fiets- en autoverkeer en veel verkeerslichten. De Fietsersbond kwam eerder met een alternatieve route die naar eigen zeggen voorziet in een betere doorstroming .
Het gaat om een totaal investering van 3,1 miljoen euro. De gemeente Amersfoort draagt 35% bij voor het deel op het grondgebied van Amersfoort, zo’n 655.000 euro. Er wordt ook nog 95.000 euro aan interne uren toegerekend aan het project.

Verbijsterd

Politiek duider Peter de Langen constateert in zijn beschouwing dat er tijdens de discussie hierover in de raadzaal deze week sprake was van een vreemd politiek schimmelspel. Verkeerswethouder Tyas Bijlholt verontschuldigde zich voor de slechte communicatie. Hij is zelf niet direct verantwoordelijk voor deze besluitvorming, die heeft onder het vorige college plaatsgevonden. Hij zat duidelijk wel met de kwestie in de maag.
De vertegenwoordiger van de Provincie zat er stil bij. Als hij een vraag van een raadslid kreeg over het traject, dan was zijn antwoord dat hij het een goed plan vond en verder niets te zeggen had. De raadsleden kijken verbijsterd toe.
De Langen concludeert dat het vorige college de raad actief had moeten voorlichten over de voorgestelde fietsroute. En dat er in de voorbereiding veel is mis gegaan. Hij spreekt daarom dan ook over een duidelijke gemiste kans.
De complete beschouwing is te vinden op de site van De Stadsbron.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.