Alle acht partijen gaan in gesprek over nieuw bestuur in Leusden

© Nieuwsplein33
Leusden - Een rondetafelgesprek met alle acht partijen in de gemeenteraad onder leiding van verkenner Bert Blase. Dat is de volgende stap die moet leiden tot de vorming van een nieuwe coalitie en een nieuw college in het gemeentebestuur van Leusden. De eerder geadviseerde smalle coalitie van Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden heeft nog onvoldoende draagvlak in de raad.
Die conclusie kan worden getrokken na het debat donderdagavond over het rapport dat de verkenners Bert Blase en Wilma de Boer-Leijsma eerder deze week publiceerden. Zij kregen halverwege januari de opdracht een verkenning te doen naar mogelijkheden om een nieuwe coalitie in de steigers te zetten. Dat is nodig omdat een maand eerder de VVD de stekker uit de samenwerking met Lokaal Belangrijk en het CDA trok. Daarmee verloor de coalitie meteen ook de meerderheid in de raad.
Verkenner Bert Blase maakte er geen geheim van dat de verkenners graag hadden gezien dat er een brede coalitie was gevormd die deels bestond uit de kern van de oude (met Lokaal Belangrijk en het CDA), aangevuld met belangrijke partijen uit de oppositie (GroenLinks-PvdA en ChristenUnie-SGP).

Tegenstellingen overbruggen

,,Daar leek de meeste steun voor te zijn’’, lichtte Blase zijn verkenning toe. ,,En er waren de minste voorwaarden vooraf.’’ De verkenners zeiden ook aan die optie te hechten omdat zo’n breed college in staat zou moeten zijn de tegenstellingen die de afgelopen maanden tussen coalitie en oppositie ontstonden te overbruggen.
,,Maar de verschillen bleken uiteindelijk toch niet te overbruggen’’, zei Blase. Hij voegde er aan toe dat er voor de vorming van een coalitie over de band van de oppositie ook geen meerderheid te vinden was. Ook de optie voor een minderheidskabinet, in het zadel gehouden door gedoogsteun van één of meer partijen, werd met te weinig enthousiasme begroet.
Dat leidde bij de verkenners tot de conclusie dat er één optie was die verder zou kunnen worden uitgezocht. En dat zou een coalitie zijn met Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden (voorheen de SP). Maar ook die optie werd vooralsnog lauw ontvangen.

Lees het uitgebreide verslag van de raadsvergadering over het rapport van de verkenners bij de Leusder Krant.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.