Buurtbudget vergroot saamhorigheid: 'We hebben veel natuurlijker contact met elkaar'

© Wijkvereniging Amersfoort Zuid
Amersfoort - De gemeente Amersfoort stelt voor iedere wijk in Amersfoort jaarlijks subsidie beschikbaar om de leefbaarheid in een wijk te vergroten: het zogenaamde buurtbudget. Het wordt uitgegeven aan bijvoorbeeld het organiseren van een kerstmarkt of een barbecue. Het geldbedrag levert in de praktijk veel meer op dan alleen een leuke middag.
Jan Huurdeman woont sinds 2004 in Nieuwland en is inmiddels vijf jaar actief als voorzitter van het Wijk Bewoners Team (WBT). “Ik heb een druk werkzaam leven gehad en wilde me graag dienstbaar maken in de wijk”, vertelt Huurdeman.

Wijkbarbecue

Naast het verdelen van de budgetten, organiseerde Huurdeman afgelopen zomer een wijkbarbecue voor ouderen. “Ik let op signalen van bewoners die ergens behoefte aan hebben. Zo waren er een aantal ouderen die het zo jammer vonden dat ze niet zelfstandig een barbecue konden houden. Vervolgens pols ik bij anderen of die behoefte gedeeld wordt en toen dat zo bleek te zijn ging ik aan de slag.”
In de voorwaarden die door de gemeente zijn opgesteld voor het buurtbudget staat dat er geen geld mag worden uitgegeven aan eten en drinken. We hebben er alle andere middelen voor de barbecue mee gefinancierd, zoals de barbecue zelf, tafels, stoelen en het servies. Mede dankzij het schitterende weer was de wijkbarbecue een groot succes. We gaan er dit jaar zeker weer een organiseren, want de ouderen hebben er echt van genoten”, laat Huurdeman enthousiast weten.

Enquête

Huurdeman heeft een tip voor mensen die met een goed idee rondlopen. “Houd een enquête in de buurt om te kijken of er draagvlak voor is. Bij ons in de buurt deed een man dat. Hij stelde de vraag of mensen behoefte hadden om een stuk braakliggende grond tot bloementuin te transformeren. Die behoefte was er. Er is een heel aantal mensen die hem hierbij is gaan helpen.”
Inwoners van De Veldstraat houden al vier jaar een kerstmarkt in hun straat in het Vermeerkwartier, vlakbij de Leusderweg. "Tot nu toe is het iedere editie enorm druk op onze decembermarkt”. Dat laat initiatiefnemer en bewoner van de Veldstraat Trees Wierenga weten. “We hebben kraampjes met snuisterijen, een kampvuur, een klein kerstorkest, en een huis waar kerstverhalen worden verteld.”
Wierenga is enthousiast over de saamhorigheid die het evenement bij de bewoners van de Veldstraat oplevert. “In de zomer hebben we veel natuurlijker contact met elkaar door het onderhoud van een gezamenlijke tuin. ”Dat we nu ook iets in de winter doen versterkt de onderlinge band. Overigens doen ook veel mensen van de Bisschopsstraat met onze wintermarkt mee. Het is inmiddels uitgegroeid tot een groot evenement waar steeds meer mensen op afkomen."

Goede doel

De Veldstraat schenkt met de kerstmarkt ook aandacht aan het goede doel. "Onze actie heeft dit jaar via de opbrengst van de kraampjes duizend euro opgeleverd. Dit jaar hadden we 'leuke uitjes voor kinderen waarvan de ouders afhankelijk zijn van de voedselbank'", vertelt Wierenga.
Het buurtbudget aanvragen is laagdrempelig gaat volgens Wierenga heel gemakkelijk. "Alleen de vergunning voor ons evenement kregen we pas heel laat van de gemeente."
“We hebben trouwens ook led-lampjes betaald van het buurtbudget", schiet Wierenga ten slotte nog te binnen. "Die hangen we na sinterklaas in de straat op en blijven daar ten minste tot januari hangen. Het brengt enorm veel sfeer in de straat. De lampjes kosten toch al snel een paar honderd euro, dus het is fijn om dat via de gemeente te kunnen financieren.”
De aanvragen voor buurtbudget kunnen bij de meeste wijken voor 1 april worden ingediend.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.