Leusden wil garant staan voor investering in onderwijs voor minderjarige asielzoekers

Oekraïense leerlingen op de schoollocatie in de opvang aan de Storkstraat in Leusden.
Oekraïense leerlingen op de schoollocatie in de opvang aan de Storkstraat in Leusden. © Daan Bleuel / Leusder Krant
Leusden - Het gemeentebestuur van Leusden is bereid om 80.000 euro te reserveren om eventuele financiële tegenvallers op te vangen bij het organiseren van onderwijs aan jonge asielzoekers. Dat schrijft de Leusder Krant. Voor Amersfoort gaat het om een bedrag van 40.000 euro.
Het afgelopen jaar heeft het COA (het centraal orgaan opvang asielzoekers) zo’n 120 AMV’s (alleenstaande, minderjarige vreemdelingen) opgevangen in Amersfoort en Leusden. In Leusden gaat het om 80 asielzoekers die (tijdelijk) bij Van der Valk zijn gehuisvest. Daar is capaciteit voor maximaal 110 asielzoekers. In Amersfoort werden 40 asielzoekers ondergebracht.
Gemeenten hebben de grondwettelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat voor deze groep onderwijs beschikbaar is. Dit geldt ook voor andere kinderen van vluchtelingengezinnen, zoals die van de groep Oekraïners die momenteel in een aangepast kantoorgebouw aan de Storkstraat verblijven. De Europese richtlijn schrijft voor dat dat ten minste binnen drie maanden georganiseerd dient te zijn.
Het Element -een samenwerkingsverband van de Meerwegen Scholengroep en het Meridiaan College- vraagt nu aan de gemeenten Amersfoort en Leusden om voor maximaal 120.000,= euro garant te staan bij het opzetten van een nieuwe onderwijsvoorziening. Dat is volgens het Element nodig omdat zij met de komst van 120 minderjarige asielzoekers tegen de grenzen van de financiële mogelijkheden aanloopt.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.