Verkenners adviseren een smalle coalitie met Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden

© Daan Bleuel / Leusder Krant
Leusden - Er moet worden geprobeerd om een tot een akkoord te komen tussen de fracties van Lokaal Belangrijk, het CDA en Sociaal Leusden. Met dat advies komen de verkenners die de afgelopen weken in Leusden hebben gekeken naar een oplossing voor de bestuurlijke crisis daar.
Volgens de verkenners is het niet mogelijk gebleken om tot een brede coalitie te komen en ligt het daarom nu voor de hand om te onderzoeken of een smallere coalitie mogelijk is. De onderlinge politieke meningsverschillen binnen de voorkeursvariant van Lokaal Belangrijk, CDA, GroenLinks/PvdA en ChristenUnie/SGP bleken te groot te zijn. Ook wordt geconcludeerd dat deze variant niet op steun kan rekenen van de gemeenteraad.
Verkenners Wilma de Boer Leijsma en Bert Blase zeggen in hun verslag dat ze zich realiseren dat de opdracht om tot een meerderheidscoalitie te komen geen gemakkelijke was. 'Tenslotte zijn er inhoudelijke, personele en relationele geschilpunten geconstateerd.' De verkenners stellen dat ze hiervoor oplossingen hebben opgehaald en ingebracht. Zoals het onderwerp energietransitie.
'Het is bekend dat er op dit punt verschillen in overtuiging zijn. Door deze verschillen niet ‘weg te poetsen’ in een coalitieakkoord, maar door ze juist over te laten aan de besluitvorming in de raad, hoeft geen enkele fractie ‘in te leveren’. Ook de lokale democratie is hierbij gebaat.'

Energietransitie

De vorige coalitie van Lokaal Belangrijk, CDA en de VVD verloor in december haar meerderheid in de raad, toen de VVD bekend maakte zijn steun aan de coalitie in te trekken. Vooral op het gebied van energietransitie vond de VVD dat er te weinig tempo werd gemaakt.
Lokaal Belangrijk kwam na de verkiezingen met zeven zetels in de gemeenteraad, het CDA heeft er vier en Sociaal Leusden eentje. Raadslid Guus van Ginkel stapte in januari uit de SP, nam zijn zetel mee en ging verder onder de naam 'Sociaal Leusden'. Samen zijn ze goed voor 12 van de 23 zetels.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.