Bolsius wil meer kunnen doen om rellen te voorkomen

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Lucas Bolsius en tientallen andere burgemeesters willen van het kabinet meer middelen om oproepen op bijvoorbeeld sociale media tot rellen of ander geweld aan te pakken. Dat schrijven ze onder aanvoering van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma in een opiniestuk in NRC.
Aanleiding is de uitspraak van een rechter die vrijdag oordeelde dat Dijksma in 2021 een destijds 17-jarige jongen uit Zeist niet had mogen verbieden om online op te roepen in opstand te komen tegen het 2G-(corona)beleid en het vuurwerkverbod. Bij een nieuwe, soortgelijke oproep moest hij een dwangsom betalen, waarop de jongen naar de rechter stapte.
Het was de eerste keer dat een bestuursrechter een oordeel gaf over een zogenoemd 'onlinegebiedsverbod'. Volgens Dijksma en de andere burgemeesters, waaronder die van Amersfoort en de drie grote steden, is daarmee een belangrijk middel uit handen genomen om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

'Verouderde regelgeving'

De burgemeesters denken dat het probleem niet zozeer het onlinegebiedsverbod zelf is, maar vooral de verouderde wetgeving. "Omdat onze huidige wetgeving van vóór het digitale tijdperk is, gaat deze niet expliciet over het onderscheid tussen online en fysiek. Hoe er met de onlinewereld wordt omgegaan, hangt dus volledig af van de interpretatie van die verouderde regels", schrijven ze in NRC.
De stadsbestuurders willen dat het kabinet nu met landelijke wetgeving komt. "Zodat burgemeesters in staat worden gesteld om preventief te kunnen optreden tegen online-oproepen tot rellen en geweld, en zo hun gemeente veilig te houden."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.