Raadsleden krijgen een rondleiding door Jericho: 'Het woongenot is hier weg'

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Onlangs overleed een van de bewoners van het eerste uur. De 94 jarige vrouw woonde zeventig jaar lang aan de Scheepvaartweg. Veel anderen wonen ook al heel lang in Jericho. Het huis van de vrouw staat sindsdien leeg. Een leegte die hier sowieso voelbaar is, sinds duidelijk is dat het woonwijkje op de nominatie staat om gesloopt te worden.
Neem het woord sloop niet in de mond, want bewoner Henk van Oostrum wil er niets van weten. "Als het zover is ga ik voor de bulldozers liggen." Met trots ontvangt hij vandaag een groep gemeenteraadsleden die hij meeneemt door het wijkje. Ze komen met eigen ogen ervaren hoe het gesteld is met de samenhang hier. Door de trots waarmee Van Oostrum vertelt over zijn geliefde buurt weerklinkt ook de boosheid en het verdriet om de sloopplannen.
Henk van Oostrum
Henk van Oostrum © Nieuwsplein33
Twee jaar geleden kregen de bewoners onverwacht te horen dat alle 124 woningen in het naoorlogse buurtje gesloopt zullen worden. Voor woningcorporatie De Alliantie is verduurzaming of renovatie van de huizen geen optie meer. Op veel ramen hangen sindsdien protestposters. Er werd gedemonstreerd, bewoners hielden tijdens inspraakavonden van de gemeenteraad emotionele betogen over wat deze wijk zo bijzonder maakt. Hoe verknocht ze zijn aan deze kleine woningen.
© Nieuwsplein33
In oktober vierden ze het 70 jarig bestaan van Jericho. Er was muziek, er was een barbecue en de belangstelling was groot. Afgelopen kerstdagen werden er kerstbroden uitgedeeld in de wijk door bewoners. In dit buurtje kennen de mensen elkaar. Lief en leed wordt gedeeld. Tegenwoordig meer leed trouwens, zo lijkt het.
© Nieuwsplein33
"Als je weet dat er iemand ziek is dan help je elkaar", vertelt Van Oostrum. Maar afgelopen week nog overleed een alleenstaande man. Zijn huisje werd donderdag ontruimd. En onlangs dus de bewoonster van het eerste uur die net zo lang in Jericho woonde als dat het buurtje oud is.
Hoewel Henk van Oostrum een taaie is, een vechter, drukken de dreigende sloopplannen ook zwaar op hem. "Het woongenot is weg." Veel mensen hebben last van stress, vertelt hij. De Alliantie heeft weliswaar een terugkeergarantie beloofd voor de bewoners op deze plek wanneer de nieuwe woningen klaar zijn. Maar sommigen hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen en zijn al verhuisd naar een plek elders in de stad.
© Nieuwsplein33
Wanneer De Alliantie van plan is met de sloop te beginnen is niet duidelijk. Eerder werd gesteld dat dit binnen een termijn van vijf tot zeven jaar zal plaatsvinden. Verder is er nog niks concreets duidelijk, ook niet voor de bewoners. En dus strijdt Van Oostrum door. Samen met andere bewoners. Zoals komende dinsdagavond wanneer hij opnieuw aandacht zal vragen van de gemeentepolitiek voor de wijk waar hij nooit vrijwillig weg zal willen gaan.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.