Amersfoortse horeca schaart zich achter nieuwe zwarte lijst: ‘Raddraaiers buiten de deur houden’

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Horecaondernemers in Amersfoort gaan weer werken met een gezamenlijke zwarte lijst, meldt RTV Utrecht. Zo’n lijst was de afgelopen jaren niet mogelijk vanwege de strengere privacywetgeving, maar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) staat het onder voorwaarden nu toch weer toe.
Zo goed als alle horecazaken met een nachtvergunning doen mee, zegt Jasper Moerdijk. Hij is secretaris bij de Amersfoortse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en eigenaar van uitgaansgelegenheden Café Koetje en J&D. Hij maakt daarbij deel uit van de werkgroep Veilig Uitgaan waar de horeca met politie en gemeente overlegt over manieren om de veiligheid in de Amersfoortse uitgaanswereld te verbeteren.

Particulier initiatief

Voordat de strengere privacywetgeving inging was er ook al een gezamenlijke lijst, legt hij uit. "Als er iemand een mishandeling pleegde, dan meldde je dat bij de verwerker van het systeem. Dat was een collega horecaondernemer. Dan werd er een foto gehaald van een website als Facebook bijvoorbeeld en dat werd dan onderling gedeeld. De politie oordeelde vervolgens of de ontzegging terecht was of niet."
Dat systeem voldeed aan de toen geldende regels, maar daarna werd de privacywetgeving flink aangescherpt. Met een nieuw modelprotocol van branchevereniging KHN wordt de privacy van de overlastgevers volgens de AP nu wél weer voldoende gewaarborgd. Na contact met de gemeente en de politie kunnen ondernemers vervolgens met het protocol in de hand een vergunning aanvragen, waarna ze de zwarte lijst mogen aanleggen. Amersfoort is één van de eerste gemeenten in Nederland waar dat op deze manier gaat gebeuren.
Foto's en persoonsgegevens van raddraaiers worden daardoor straks opnieuw onderling gedeeld. De AP stelt daarbij strenge eisen aan de beveiliging van de database en overlastgevers kunnen ook zien waarom ze staan geregistreerd. Via een klachtencommissie kunnen ze dan eventueel bezwaar maken.
Door het nieuwe systeem kunnen grote overlastgevers straks weer in alle zaken in een bepaald gebied worden geweigerd. “Als je mijn personeel mishandelt of bedreigt dan kan dat natuurlijk strafrechtelijk worden vervolgd. Maar daarnaast kunnen we straks dus ook weer besluiten dat we je niet meer in de Amersfoortse horecazaken willen zien als het ernstig genoeg is.”

Meer mogelijkheden

John Janssen van het bekende danscafé Bubbles twijfelde dan ook geen seconde om mee te doen. De nieuwe zwarte lijst geeft hem simpelweg meer mogelijkheden om onruststokers buiten de deur te houden.
“Het is net alsof je een verjaardagsfeest hebt en je weet dat er een neef is die altijd problemen maakt als hij drie biertjes op heeft. Dan nodig je die niet meer uit, dat is hier hetzelfde verhaal. Gelukkig mag het weer en is het nu juridisch dichtgetimmerd.”
Zowel Moerdijk als Janssen benadrukt dat je echt niet op de lijst terechtkomt als je een keer een biertje omstoot. “Als je op die lijst terechtkomt, dan heb je echt wel wat geflikt hoor”, zegt John Janssen. “Dan ben je niet een keer vervelend geweest, maar dan heb je iemand het ziekenhuis ingeslagen of heb je met een mes lopen zwaaien.”
Jasper Moerdijk verwacht dat het systeem erg effectief wordt tegen de grootste raddraaiers. “In Amersfoort heb je veel vast uitgaanspubliek”, legt hij uit. “Dat heeft een voordeel, want je weet wie je binnen hebt. Maar je hebt ook dezelfde boefjes die terugkomen. Die doen dan eerst bij de één vervelend en gaan daarna naar de ander.”

Susteams helpen onrust voorkomen

Het gaat sowieso de goede kant op met de veiligheid in het Amersfoortse uitgaansleven, vindt Janssen. “We hebben sinds afgelopen vrijdag ook susteams. Twee teams van twee personen gaan de stad in en maken met iedereen een praatje. Ze voorkomen zo onrust.”
Ook Moerdijk ziet daar nu al de voordelen van. “Op vrijdag en zaterdag staat er bij ons om 01.00 uur algauw een rij van een half uur waar we druk mee zijn. Het susteam vangt het gat op tussen wat wij door de drukte moeten laten liggen, maar waar nog geen politie aan te pas hoeft te komen.”
Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe zwarte lijst definitief wordt ingevoerd. Een woordvoerder van de KHN laat weten nog hard aan het nieuwe systeem wordt gewerkt en dat ze dit zo snel mogelijk willen introduceren.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.