Regiogemeenten willen spoedoverleg nu zorgaanbieder Kwintes afhaakt

De daklozenopvang van Kwintes aan het Smallepad
De daklozenopvang van Kwintes aan het Smallepad © Nieuwsplein33
Amersfoort/Leusden - De Eemlandse regiogemeenten gaan op korte termijn praten met bestuur en directie van zorgverlener Kwintes. Die leverancier van maatschappelijke zorg ziet er vanaf om in te schrijven voor een offerte voor de Wmo-zorg (Wet maatschappelijke ondersteuning), eind dit jaar.
Kwintes meldde afgelopen week dat dat afhaken komt door ‘financiële en organisatorische’ risico's die de zorgleverancier voor zichzelf ziet. Welke dat zijn, worden door Kwintes vooralsnog niet benoemd.
© Nieuwsplein33
De regio-wethouders, waaronder die uit Amersfoort en Leusden, hebben de afgelopen maanden met Kwintes gesprekken gevoerd over het taken- en wensenpakket voor thuisbegeleiding, beschermd wonen en daklozenopvang. Kwintes ondersteunt in deze regio mensen met psychiatrische of psychosociale problemen.

Verrassing

De afzegging kwam niet alleen voor gemeenteraadsfracties maar ook voor de wethouders als een verrassing. Volgens het Amersfoortse college van burgemeester en wethouders komt de huidige hulpverlening niet in de knel en kan desnoods ook het lopende contract nog met een jaar worden verlengd.
Bovendien treft het afhaken van Kwintes de jeugdhulpverlening niet omdat daar een andere aanbesteding voor loopt. Juist voor die jeugdzorg is deze week een offerte binnengekomen die de komende maanden besproken en behandeld zal worden.

Verontruste vragen

De Amersfoortse wethouder Micheline Paffen-Zeenni (CDA) zei gisteravond, in reactie op verontruste vragen van verschillende raadsfracties, dat Kwintes in het voortraject geen enkele keer gezegd heeft dat het gevraagde takenpakket te zwaar zou zijn of dat de wijze van financiering door de regio niet zou passen. Wel zijn na overleg met Kwintes verschillende aanpassingen in het taken- en wensenpakket besproken.
In de nieuwe situatie is het wel zo dat een deel van de administratieve organisatie niet langer door de gemeente Amersfoort wordt gedaan. Dit zou de zorgverlener voortaan moeten gaan doen omdat die verantwoordelijk wordt voor het totaalpakket aan hulpverlening. Bovendien verlangen de regiogemeenten dienstverlening die permanent bereikbaar is en zijn er bij voorkeur geen wachtlijsten. Dat zóu in het nieuwe contract een probleem kunnen opleveren.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.