Vorig jaar meeste nieuwbouwwoningen in provincie in 10 jaar tijd, Leusden scoort goed

© Pixabay
Amersfoort/Leusden - Afgelopen jaar werden er 6700 nieuwbouwwoningen gebouwd in de provincie Utrecht. Dat is een stijging van 1,1 procent ten opzichte van het huidige woningaanbod, blijkt uit cijfers van het CBS. Met name in Leusden kwamen er relatief veel nieuwe huizen bij. In Amersfoort ging dat minder snel.
In heel Nederland kwamen er vorig jaar 74.000 nieuwe woningen bij (0,9 procent), de grootste stijging in de afgelopen tien jaar. Het aantal komt alleen nog niet in de buurt van het door het kabinet nagestreefde doel van 100.000 nieuwe woningen per jaar. Gecorrigeerd voor het aantal verdwenen woningen, komt de Nederlandse woningvoorraad in 2022 uit op ongeveer 8,1 miljoen woningen, aldus het CBS.
In Amersfoort kwamen er 679 nieuwbouwwoningen bij vorig jaar en daarmee groeide de huizenvoorraad met 1 procent. In absolute aantallen het meeste in de regio, maar in bijvoorbeeld Leusden (+287 woningen, 2,2 procent) groeide de voorraad procentueel veel meer. In de provincie Utrecht werden relatief de meeste woningen gebouwd in de gemeente Woudenberg (3 procent). Bekijk onderstaande kaart voor meer details:

Stagnerende groei

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) meldde vorige week nog te verwachten dat er dit jaar en in 2024 minder woningen worden opgeleverd, waarschijnlijk zo'n 70.000 per jaar. Dat komt onder meer door de gestegen kosten voor bouwmaterialen en de hogere rentes. Ook speelt een tekort aan geschikte bouwlocaties mee, evenals een tekort aan ambtenaren om bouwvergunningsaanvragen te behandelen.
Voor minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is dat slecht nieuws. Om het woningtekort op te lossen, wil hij namelijk dat er jaarlijks 100.000 nieuwe woningen in Nederland bij komen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.