SP Leusden in crisis vanwege fundamentele onenigheid over de politieke koers

Guus van Ginkel
Guus van Ginkel © Rinus van Denderen / Leusder Krant
Leusden - Fundamentele onenigheid over de politieke koers heeft geleid tot een crisis in de Leusdense afdeling van de SP. Raadslid Guus van Ginkel behoudt zijn zetel, maar gaat zelfstandig verder onder de naam ‘Sociaal Leusden’. Dat meldt de Leusder Krant.
De kiem voor de breuk werd gelegd tijdens de bestuurscrisis waarin Leusden sinds eind december verkeert. Door het opzeggen van de steun van de VVD aan het college, heeft de coalitie van Lokaal Belangrijk en CDA geen meerderheid meer. Tot kort na de jaarwisseling kregen Lokaal Belangrijk en CDA de kans om de mogelijkheden op een doorstart te verkennen. Daartoe werden gesprekken gevoerd met ChristenUnie-SGP en de SP. De socialisten hebben één zetel in de raad.
De gesprekken met de SP werden echter voortijdig afgebroken. ‘Gestrand op interne partijprocessen’, noemde fractievoorzitter Frank de Wit van Lokaal Belangrijk dat kort na de jaarwisseling. ,,Maar niet met mijn instemming’’, zegt Van Ginkel daar nu over.

Richtingenstrijd

Volgens Van Ginkel legde de bestuurscrisis een fundamentele richtingenstrijd binnen de SP bloot. ,,Een minderheid in het bestuur kiest voor een activistische rol binnen de oppositie’’, aldus Van Ginkel. ,,Maar het merendeel van de fractie heeft een bestuurlijke insteek. Wij willen in overleg met de andere fracties onderzoeken welke onderdelen van van het verkiezingsprogramma te realiseren zijn.’’ Een strijd dus tussen radicale activisten en pragmatici.
Van Ginkel voelde zich onder druk gezet om aan te sturen op mislukte onderhandelingen, waarna de partij een activistische rol in de oppositie zou moeten gaan spelen. "Activistisch in de raad zitten past niet bij mij.’’ Van Ginkel gaat nu dus solo verder maar zegt het partijprogramma van de SP wel als ideologische basis te zien.

Zetel teruggeven

,Laat één ding duidelijk zijn; de afdeling Leusden van de SP is níet uiteen gevallen.’’ Dat zegt afdelingsvoorzitter Kerim Hoejenbos in reactie. Volgens Hoejenbos zal de partij nog wel een beroep op Van Ginkel doen om zijn zetel alsnog terug te geven.
,,We hebben intern een afspraak dat raadsleden hun zetel moeten teruggeven als de ledenvergadering dat wil. Die kent Guus ook.’’ Hij erkent meteen dat landelijke wetgeving de SP op dat punt in het ongelijk stelt. ,,De wet geeft Van Ginkel gelijk. Hij kan dit doen, maar het is niet volgens afspraak.’’
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.