Meer illegale arbeidsmigranten in Leusden, strengere controles aangekondigd

© Nieuwsplein33
Leusden - In Leusden is op dit moment sprake van een toestroom van illegale arbeidsmigranten. Dat stelt het gemeentebestuur en de Leusder Krant schrijft erover. Dat komt omdat de gemeente onvoldoende aandacht heeft gegeven aan de positie van deze groep en op de controle van de woonomstandigheden.
De conclusie volgt na een omvangrijke operatie half december, toen de gemeente -onder meer samen met de politie en de brandweer- onaangekondigd 15 panden binnenviel voor controle op woonomstandigheden van arbeidsmigranten. Daaruit bleek dat er in de gemeente vele tientallen arbeidsmigranten, maar ook vluchtelingen, door een louche uitzendbureau illegaal werden gehuisvest.
In één van de panden werden niet minder dan 60 à 70 illegale bewoners geteld. In een ander geval bleken 40 arbeidsmigranten in een bedrijfspand te verblijven. De gemeente maakt de exacte adressen van de panden waar het om gaat niet bekend. Waarschijnlijk gaat het ook om ‘gewone’ woningen middenin woonwijken.

´Aanzuigende werking´

De gemeente gaat de eigenaren van de panden erop wijzen dat bewoning van arbeidsmigranten strijdig is met het bestemmingsplan. Daarin staat onder meer dat ‘wonen’ aan één huishouden is gekoppeld. Met andere woorden, in een pand mogen alleen mensen wonen die een familieband hebben.
Door handhavend op te treden hoopt de gemeente te voorkomen dat ‘een groot aantal woningen aan de woningmarkt wordt onttrokken voor commerciële doeleinden’. ,,Door te voorkomen dat bedrijven panden opkopen om daar vervolgens veel arbeidsmigranten te plaatsen, beschermen we het nu al krappe woningaanbod in Leusden’’, stelt het college van burgemeester en wethouders.
Door te handhaven hoopt de gemeente ook een inhaalslag te maken ten opzichte van omringende gemeenten. ,,We merken dat de gemeente Leusden op dit moment een aanzuigende werking heeft voor het huisvesten van arbeidsmigranten.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.