Amersfoort zoekt naar oplossing voor problemen in het leerlingenvervoer

© RTV Utrecht
Amersfoort - De gemeente Amersfoort voert besprekingen met vervoersbedrijven over een oplossing voor het nijpende personeelstekort bij het leerlingenvervoer. Door ziekte en personeelsgebrek viel vorige week zelfs een deel van het vervoer naar scholen voor speciaal onderwijs stil. Ouders moesten zelf een oplossing zien te vinden en werden daarvoor financieel gecompenseerd door de vervoerder.
Uit gemeentelijke stukken blijkt verder dat het stadsbestuur niet uitsluit dat Amersfoort volgend jaar voor het leerlingenvervoer een contract sluit met een ándere vervoerder. Dan vervallen de huidige contracten voor het doelgroepenvervoer. In theorie kunnen regio’s het leerlingenvervoer apart aanbesteden, los van het gehandicaptenvervoer. In de meeste steden wordt dat overigens gecombineerd.

Regiotaxi

Mensen die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, kunnen van de zogeheten regiotaxi gebruik maken. De aanbesteding daarvan werd tot nu toe door het provinciebestuur gedaan, maar met ingang van volgend jaar krijgen de gemeenten daar meer zeggenschap over.
De gemeenteraden in de regio Eemland zullen daar later dit jaar over moeten beslissen. Het gemeentebestuur in Amersfoort heeft na bespreking met de raadscommissies twee uitgebreide wensenlijstjes opgesteld. Een voor de Regiotaxi (vanaf 2024) en eentje voor het ‘gewone’ Syntus-busvervoer (vanaf 2026).
Voor de Eemlandse regiotaxi geldt dat een- of tweemaal per jaar een gesprek zal plaats hebben met een aantal gebruikers van het Wmo-vervoer. Er zal gelet zal worden op de klantvriendelijkheid en de rijstijl van de chauffeurs. Ook moeten er ruime busjes komen, ook geschikt voor grotere rolstoelen. Bij de aanbesteding geldt wel dat er door de inflatie nog geen zicht is op de kostenontwikkeling. Ook valt niet te verwachten dat binnen korte termijn het personeelstekort zal zijn opgelost.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.