Gemeenteraad positief over miljoenenbesteding kunst en cultuur

© Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeenteraadsfracties zijn het eens met de manier waarop dit jaar de vier miljoen euro extra voor kunst en cultuur zal worden besteed. Alle fracties reageerden positief en instemmend op de ‘uitvoeringsagenda’ die cultuurwethouder Tyas Bijlholt (D66) en zijn ambtenaren en adviseurs daarvoor hebben opgesteld.
De nieuwe centrumlinkse coalitie had afgelopen zomer in hun beleidsplan de cultuurbegroting (ruim 23 miljoen) fors verhoogd, met jaarlijks 4 miljoen euro extra. Als de stad groeit en uitbreidt, moeten kunst- en cultuurvoorzieningen dat ook, zo was de redenering.
Wel wordt gewaarschuwd dat stijgende inflatie en hogere energiekosten de planning en uitvoering van grootse wensen en voornemens overhoop kunnen gooien.

Bezuinigingen

Dit lopende jaar 2023 gaat bijna de helft (1,7 miljoen euro) van de investeringsimpuls naar de Amersfoortse kunst- en cultuurinstellingen, groot en klein, om na de twee jaar corona-stilstand zo snel mogelijk weer volledig draaiend te zijn. ‘Weer vlees op de botten te hebben’, zo werd opgemerkt door een gemeenteraadslid.
Ook is het volgens het gemeentebestuur nodig om een deel van de schade te repareren die in de sector is aangericht door bezuinigingen van de kabinetten-Rutte.
Daarnaast wordt dit jaar al 1,1 miljoen euro gereserveerd voor een ’schaalsprong’ van de podiumkunsten. Er wordt gewerkt aan plannen voor een fusie of samenwerking van de huidige podia, terwijl het tegelijkertijd ook de bedoeling is dat ‘kleinere’ producties ook een plek krijgen op grotere podia. Om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, wordt jaarlijks 4 ton van die 4 miljoen euro uitgetrokken.

Emiclaer-vijver

Het aanbod van de Amersfoortse musea kan worden uitgebreid en vaker worden ververst door er jaarlijks 50 duizend euro extra subsidie voor uit te trekken. Ook worden verschillende gemeentelijke subsidiepotjes beter gevuld, en is er jaarlijks 3,5 ton meer te verdelen. Er is al een plan in de maak om het eiland-podium in de Emiclaer-vijver te vernieuwen en weer in gebruik te nemen.
Verschillende raadsleden hadden nog wel wat wensen en verlangens, als er de komende jaren dan toch extra geld te verdelen valt. Het Rietveldpaviljoen wordt genoemd. Die zou een opknapbeurt kunnen gebruiken. En op meer plekken in wijken en buurten kunnen standbeelden of kunstvoorwerpen komen te staan. Ook komt de invoering van een kortingspas voor minima weer ter sprake.
Over hoe Amersfoort er de komende jaren voor kan zorgen dat kunst en cultuur gaan ‘meegroeien’ met de groei van de stad, komt op 3 maart staatssecretaris Gynay Uslu (D66) naar het stadhuis. Daar zal het college van burgemeester en wethouders proberen om meer rijkspremies los te peuteren voor grote projecten, met een landelijke uitstraling. Maar dan in Amersfoort.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.