Structurele financiële hulp voor wijkverenigingen in Leusden

Wijkfeest in Leusden-Zuid, geïnitieerd door wijkvereniging Leusden-Zet.
Wijkfeest in Leusden-Zuid, geïnitieerd door wijkvereniging Leusden-Zet. © keesvandijk-fotografie
Leusden - Wijkverenigingen worden de komende jaren structureel financieel ondersteund. Dat meldt de Leusder Krant. Het budget, een kleine 50.000,= euro, werd in de begroting al goedgekeurd.
De aanvankelijke gedachte van de gemeente dat wijkverenigingen zich in de loop van de tijd financieel zelf zouden kunnen bedruipen, is door verschillende omstandigheden een illusie gebleken. Dat heeft onder meer te maken met de corona-pandemie die het werk én de inzet van vrijwilligers binnen de wijkverenigingen sterk onder druk zette.
De gemeente concludeert dan ook op basis van onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd dat er structurele ondersteuning nodig is. Wel dacht de gemeente aan bijdragen die in de loop van de tijd worden afgebouwd, om verenigingen te stimuleren zelf inkomsten te genereren. Maar ook dat voornemen heeft wethouder Kiel inmiddels losgelaten, zei hij vorige week donderdag.
Op dit moment zijn er vijf wijkverenigingen (of aanverwante organisaties) actief in de gemeente. Het gaat om de wijkverenigingen Alandsbeek, ‘t Ruige Veld en Leusden-Zet (uit Leusden-Zuid). DAVA (Door Achterveld, Voor Achterveld) is in Achterveld actief en in Groenhouten fungeert De Deel als een soort wijkcentrum.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.