Niemand neemt verantwoordelijkheid voor toekomst koopgoot Amicitia

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Koopgoot Amicitia is al jaren het zorgenkindje van de stad. Vanaf de start in 2001 hebben Amersfoorters er vele winkels zien komen en gaan. Niet eerder was er zo veel leegstand in de winkelpromenade. Zowel de gemeente als de vastgoedbeheerder geven geen duidelijkheid over hoe het verder moet.
Het is gezellig druk in de winkelstraten van het stadscentrum op een koude, zonnige dinsdagmiddag. De gezellige sfeer verandert direct wanneer winkelcentrum Amicitia in het oog springt. Als inwoners er de afgelopen jaren nog niet gewend aan zouden zijn geraakt, zou het over kunnen komen als een deel van een spookstad. Een winkelpromenade zonder winkels en publiek.
Tientallen opgestapelde schone glazen in een verlaten horecapand.
Tientallen opgestapelde schone glazen in een verlaten horecapand. © Nieuwsplein33
Door de ramen van een van de panden is een bar te zien met tientallen opgestapelde schone glazen. Het is de erfenis van Food Village Amicitia, een foodhall met veertien restaurants die in 2016, zes maanden na de start van het veelbelovende concept failliet ging. Nu zeven jaar later zijn, naast een deel van de inventaris, ook de borden van de Food Village nog steeds aan de buitenkant te zien.

Pop-up speeltuin

De enige twee actieve bedrijven die nog in de koopgoot zijn te vinden, zijn nagelstudio ‘Asia Nails’ en 'Houtebout’, een pop-up indoorspeeltuin van hout die in november vorig jaar is opgezet door Karel Casier. Hij vertelt dat hij tot mei in de koopgoot mag verblijven. “Deze plek is tijdelijk. Als de speeltuin een succes wordt verwacht ik dat we op een andere plek zullen doorstarten.”
Ook laat Casier weten dat bezoekers positief reageren op zijn speeltuin. “Mensen zijn enthousiast dat er weer iets positiefs gebeurt in de koopgoot. Verder houdt deze plek een sombere uitstraling.” De ondernemer moet momenteel door wateroverlast zijn speeltuin tijdelijk sluiten. De koopgoot ligt onder grondwaterniveau. Door de vele regen van de afgelopen tijd is de boel hierbinnen onder water komen te staan. “Hopelijk is het snel weer opgelost.”
© RTV Utrecht

Vastgoedbeheerder

In de koopgoot is een medewerker van vastgoedbeheerder Zegwaard bezig om de naamborden te updaten. Op een aantal van de borden staat: Amicitia Boulevard. Verderop staat een oudere tekst ‘Amicitia Winkelpromenade’.
Op de website van vastgoedbeheerder Zegwaard is informatie over Amicitia te lezen die inmiddels lang gedateerd is. Zo wordt in de advertentietekst gerefereerd aan ‘gevestigde winkels als KFC en Perry Sport’. Laatstgenoemde winkel is al sinds begin 2016 niet meer gevestigd in de koopgoot.
In juni van 2021 wordt, na het faillissement van Kentucky Fried Chicken (KFC) - de onderneming die vanaf de start het langst overeind bleef - door lokale media gespeculeerd over de bouw van huizen in de promenade. Na een telefoongesprek met de beheerder blijkt dat deze plannen nog niet zo duidelijk zijn. Hij laat weinig los over de bestaande plannen. Wel laat hij merken geïnteresseerd te zijn in potentiële huurders voor zijn winkelpanden.

Herensociëteit

Ooit diende Amicitia aan de stadsring als herensociëteit. Daar dankt zij ook haar naam aan. Vanaf 1836 tot en met 1994 verbleef de sociëteit in het centrum. Het pand is hierna gesloopt, alleen de voorgevel is behouden gebleven. Althans, de voorgevel is een replica. Het origineel is omgewaaid tijdens de bouw van de winkelpromenade.
Joost Nicasie is als interim-projectleider van de gemeente betrokken bij de ontwikkelingen rondom Amicitia. Hij legt uit dat er nieuwe plannen zijn, maar dat het aan de eigenaar is om ervoor te zorgen dat ze passen bij de ambities en wensen van de gemeente. “Bij volgende stappen zal het er in ieder geval toe moeten leiden dat het gebied de komende decennia wél gaat functioneren. Wat de gemeente betreft als woongebied. Helaas heeft de gemeente hier slechts een faciliterende rol", aldus Nicasie.

Eerste succes

In oudere berichten over de ontwikkelingen rondom winkelcentrum Amicitia is vaak de naam Wim Zegwaard te lezen. Hij was eigenaar van Zegwaard Beheer. Naast Zegwaard Beheer had hij nog vele andere bedrijven in zijn bezit, waaronder Zegwaard Rioolontstopping. Hiermee behaalde hij zijn eerste succes. Wim Zegwaard overleed in oktober vorig jaar. Het is niet te zeggen of hiermee de plannen worden vertraagd, stil komen te liggen of juist worden versneld.
Terug naar de koude, zonnige dinsdagmiddag waarop een enkele stadsbezoeker voorbijschiet, die de koopgoot als snelle doorgangroute neemt. Een vrouw in sportkleding rent minutenlang op en neer op de steile trap die de Stadsring verbindt met de winkelpromenade, voor een work-out. Op deze manier voorziet Amicitia in ieder geval nog in een enkele behoefte.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.