Raadsleden moeten duidelijk nog wennen aan nieuwe vorm van inspraak

Insprekers tijdens een commissievergadering.
Insprekers tijdens een commissievergadering. © Peter de Langen / De Stadsbron
Amersfoort - De gemeenteraad van Amersfoort moet duidelijk nog wennen aan de nieuwe vorm van inspraak tijdens vergaderingen. De Stadsbron beschrijft dat sommige raadsleden afgelopen dinsdag verrast en soms zelfs geïrriteerd reageerden nadat inwoners verschillende onderwerpen onder de aandacht brachten.
Sommige onderwerpen die ingebracht werden door inwoners waren bij raadsleden nog niet bekend, beschrijft politiek duider Peter de Langen. De volksvertegenwoordigers voelden een kennisachterstand en bevroegen de insprekers uitvoerig. Ook aan de wethouders werd verduidelijking gevraagd.
Sinds dit jaar is er een nieuwe procedure om in te spreken in de raadscommissies. Aan het begin van de vergadering kan er worden ingesproken over alle onderwerpen die betrekking hebben op het werkveld van de commissie. De onderwerpen hoeven niet per se op de agenda te staan. Daarom kon het dinsdagmiddag gebeuren, dat er zeven insprekers waren, die over allerlei verschillende onderwerpen kwamen inspreken.
© Peter de Langen / De Stadsbron
Opvallend is dat blijkbaar sommige besluiten worden genomen zonder dat raadsleden daarvan op de hoogte worden gesteld. Juist dat aspect leidde dinsdagavond tot veel irritatie.
‘Het lijkt toch vreemd dat de raad niet op de hoogte is van een tracébesluit voor een snelfietsroute en een overeenkomst daarover met de provincie en buurgemeente Bunschoten. De vraag waarom de raad hiervan niet op de hoogte is gesteld, is zorgelijk’, analyseert Peter de Langen,
Op de website van De Stadsbron vind je het hele verhaal inclusief de verschillende onderwerpen waar de insprekers aandacht voor vroegen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.