Amersfoort en Leusden zijn financieel gezond

© Pixabay
Amersfoort /Leusden - Zowel Amersfoort als Leusden zijn financieel gezond, blijkt uit cijfers van accountantsbureau BDO waar RTV Utrecht naar verwijst. De gemeente Amersfoort scoort een rapportcijfer 9 en Leusden zelfs een 10.
Veel gemeenten in Nederland hielden in 2021 geld over en scoren daarom een voldoende. Het onderzoeksbureau concludeert dat de financiële situatie van gemeenten de afgelopen jaren is verbeterd. "Dat lijkt goed nieuws, maar de oorzaken van deze overschotten zijn lang niet altijd positief", aldus Rob Bouman, voorzitter van de branchegroep Overheid binnen BDO.
De groene cijfers werden volgens het accountantskantoor onder meer veroorzaakt doordat gemeenten meer geld ontvingen vanuit het Rijk. Tegelijkertijd voorspelt BDO dat de maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat, zes op de tien Nederlandse gemeenten in 2026 in de rode cijfers zullen duwen.
Voor de rapportcijfers die vandaag gepresenteerd zijn, is onder meer gekeken of een gemeente schulden heeft (netto schuldquote), in hoeverre gemeenten buffers hebben om tegenvallers op te vangen (solvabiliteit) en of de gemeente grond bezit waarin is geïnvesteerd maar die nog verkocht moet worden (grondexploitatie).
De onderzoekers hebben daarvoor de gemeentejaarrekeningen over 2021 geanalyseerd. Van alle Utrechtse gemeenten is Eemnes als enige niet financieel gezond.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.