De Alliantie mag langs het Valleikanaal in Liendert 120 appartementen bouwen

De plek waar vroeger zwembad Liendert stond.
De plek waar vroeger zwembad Liendert stond. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Na jarenlange voorbereidingen en tussentijdse aanpassingen gaat de Amersfoortse gemeenteraad later deze maand het gewijzigde bestemmingsplan Liendert West vaststellen. Daarbij wordt door woningstichting Alliantie langs het Valleikanaal een woongebouw van zes verdiepingen met 120 appartementen gebouwd. Op de plek van het voormalige parkeerterrein van het zwembad Liendert komen zes grondgebonden woningen.
Om die nieuwbouw mogelijk te maken, moet de tennis- en handbalvereniging naar het noordelijk deel van het gebied verhuizen. Op die manier kan het samen met de jeu de boulesvereniging en de reddingsbrigade één sportpark gaan vormen. Daar wordt ook een nieuw clubgebouw neergezet.
© Nieuwsplein33
Buurtbewoners hebben dinsdagavond in een laatste inspraakronde nog geprobeerd de plannen aan te passen, of gefaseerd in te voeren. Maar uit toelichtende documenten was al duidelijk dat al vanaf 2007 over mogelijke woningbouw op de zwembadlocatie wordt gesproken. Er is zelfs enige tijd sprake geweest van een flatgebouw van dertien verdiepingen hoogte. Bewoners hebben altijd hun zorgen geuit over verkeerstoename in de wijk en onveilige situaties.

Speelbos voor de jeugd

Onder de vorige Amersfoortse coalitie was geconstateerd dat in de kanaalzone al een ruimer gemengd woningaanbod is ontstaan. Daardoor is een andere planinvulling mogelijk en hoeft nu slechts de helft van het aantal nieuwe woningen voor sociale woningbouw te worden gerealiseerd.
In het participatietraject met buurtbewoners is afgesproken dat de plek voor twee villa’s wordt ingeruild voor een speelbos voor de jeugd. Daarmee ontstaat ook een bredere groene afscherming van het nieuwe woongebouw.
Ook wordt een gemeenschappelijk tuinproject, dat er ‘voorlopig’ door de gemeente was toegestaan, nu gelegaliseerd. Daarnaast komt er in het groene gebied een wadi voor de opvang van regenwater.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.