Vereniging tekent bezwaar aan tegen sloopplannen voor bouw ‘Skaeve Huse’

Een informatieavond in Vathorst in november 2022.
Een informatieavond in Vathorst in november 2022. © Vathorsttv / Ewerdt Heideman
Amersfoort - De Vereniging Belang van Vathorst heeft officieel bezwaar aangetekend tegen de beoogde sloop van een boerderij op de Palestinaweg-Oost 5. Dat meldt De Stad Amersfoort. Deze locatie is door het gemeentebestuur gekozen om ruimte te maken voor zogeheten Skaeve Huse. Woningen bedoeld voor mensen die het niet lukt om in een gewone woonwijk te wonen en zich daar aan te passen.
Het bezwaar richt zich vooral op het beeldbepalende en karakteristieke karakter van deze boerderij, schrijft de belangengroep. Omdat het verdwijnen van het bakhuis, de waterput en de boerderij het authentieke landschap aantast, stelt de vereniging dat het bestemmingsplan niet meer up-to-date is. De Vereniging Belang van Vathorst verzoekt de gemeente daarom om de boerderij op te nemen als ‘karakteristiek’.
Eerder stelde de VVD al schriftelijke vragen over de sloopmelding. De fractie vroeg het Amersfoortse college van burgemeester en wethouders hoe inwoners het besluit tot sloop moesten interpreteren. Mede in het licht van de nog lopende inspraakprocedure.
In de beantwoording van de vragen wordt duidelijk dat het hoofdgebouw, bakhuisje en bijgebouwen eigendom zijn van Omnia Wonen. De bouwwerken zouden onveilig zijn en er is instortingsgevaar. Daarom worden ze gesloopt. De sloop zou dan ook los staan van het al dan niet realiseren van Skaeve Huse.
Het volledige verhaal en een uitgebreide reactie van de belangengroep is te vinden op de website van De Stad Amersfoort.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.