Met de oplopende bouwprijzen blijft het kostenplaatje voor het nieuwe stadhuis onzeker

© Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeenteraadsfracties van Amersfoort zijn dinsdagavond in een besloten vergadering bijgepraat over de aanbestedingsprocedure voor de bouw van een nieuw stadhuis. Vorige maand heeft het gemeentebestuur het terrein waar het gebouw moet komen officieel gekocht. Daarmee is het zeker dat het nieuwe gemeentehuis ‘op eigen grond’ komt te staan.
Gemeenteraadsleden hadden in november om een bijpraatsessie gevraagd nadat ze hadden moeten instemmen met een extra krediet van ruim 10 miljoen euro voor het Huis voor de Stad. De bouwkosten lopen fors op door de economische recessie en de oorlog in Oekraïne en werden in oktober al geraamd op 118 miljoen euro.
Inmiddels, vier maanden verder, konden dinsdagavond de meest actuele cijfers worden gedeeld met de raad. Uit een recent collegebericht blijkt dat het college van burgemeester en wethouders in december niet alleen de grond voor het gemeentehuis heeft gekocht.
Er zijn met de andere grondeigenaren ook afspraken gemaakt over een groter woningbouwproject op het andere deel van de locatie. Daarbij is gelijktijdig een langlopende vordering op de huidige eigenaren van Trapezium C.V. afgewikkeld. Waarom zo’n vordering was ingesteld, wordt in de openbare stukken niet vermeld.

Woningbouwplan

Heijligers Projectontwikkeling gaat het nieuwe woningbouwplan ontwikkelen. Heijligers is onderdeel geworden van KlokHolding, maar blijft onder eigen naam als zelfstandige organisatie bestaan. De gemeente ontwikkelt het openbaar gebied, zoals een ontsluitingsweg vanaf de Piet Mondriaanlaan langs het spoor richting het Eemplein.
Het is nog niet bekend hoe de gemeente de bouw van het stadhuis gaat aanbesteden. Dat kan via een openbare of via een onderhandse aanbesteding. Volgens de gemeente is het nog steeds de bedoeling de aanbesteding in mei te doen, zodat de bouw dit jaar kan beginnen en in 2025 kan worden opgeleverd.

Achter gesloten deuren

Dat de bespreking dinsdagavond achter gesloten deuren werd gehouden, is een gevolg van het eerdere besluit dat alles over de Trapeziumlocatie voor de lokale politici onder de ‘zware’ procedure voor geheimhouding zou vallen. Schending ervan is een misdrijf en strafbaar. Die procedure wordt in gemeenten zelden gehanteerd.
Juist in deze periode van voorbereiding, onderhandelingen en contracten zal de gemeente tegenover de bouwwereld niet het achterste van de tong willen laten zien. Wanneer de bouwprijzen de komende maanden verder blijven oplopen is de vraag tot hoe hoog de gemeente bereid is de rekening op te laten lopen. Dit soort strategische informatie kan een prijsopdrijvend effect hebben.
Mogelijk komt de gemeente de komende dagen met een mededeling over een nieuw kostenplaatje.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.