Hoe een Joodse arts en twee nazi-kampartsen tegenover elkaar stonden

© Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Amersfoort - Nationaal Monument Kamp Amersfoort opent vanaf 20 januari de nieuwe wisseltentoonstelling 'Artsen(l)eed'. Daarin wordt het leven belicht van zeven verschillende artsen die in het strafkamp zaten.
De centrale vraag is hoe het mogelijk is dat de artsen, die dezelfde beroepseed aflegden, tegenover elkaar in een concentratiekamp belandden. De verhalen die verteld worden gaan over één Joodse arts, één arts als gijzelaar en twee nazi-kampartsen.
© Nationaal Momument Kamp Amersfoort
Daarnaast wordt er ingegaan op de levens van drie organisatoren van Medisch Contact. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verenigde het overgrote deel van de 6.500 Nederlandse artsen zich vanaf augustus 1941 in een geheime verzetsorganisatie, Medisch Contact genaamd. Door middel van centraal gestuurde kettingbrieven wisten de artsen succesvol de nazi’s te frustreren.

Arbeitseinsatz

Vanaf augustus 1941 werden in Kamp Amersfoort door de nazi’s verschillende groepen opgesloten. In totaal gaat het om 47.000 personen waaronder vele duizenden dwangarbeiders voor de Arbeitseinsatz, verzetsstrijders, Joden, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren, Amerikaanse staatsburgers, Jehovah’s getuigen en Sovjet-krijgsgevangenen.
Enkele honderden gevangenen tekenden onder dwang een contract als SS-Frontarbeiter en belandden zo aan het Oostfront. Naar schatting driekwart van de gevangenen werd naar andere kampen doorgevoerd voor dwangarbeid, waarvan velen nooit zijn teruggekeerd.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.