Gemeentelijke belastingen stijgen dit jaar nauwelijks in Leusden

© Pixabay
Leusden - De gemeentelijke belastingen stijgen dit jaar bijna overal in Nederland flink, maar in Leusden valt dat juist mee. Dat komt vooral omdat inwoners daar minder gaan betalen voor de afvalstoffenheffing.
Met name huiseigenaren zijn door de hogere onroerendezaakbelasting bijna overal in Nederland meer kwijt. Dit meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. In de provincie Utrecht zijn de gemeenten Utrecht, Bunschoten, Montfoort, Houten, Leusden en Rhenen onderzocht.
In Leusden stijgen de gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren met 2,5 procent. Ging het vorig jaar om een bedrag van 757,22 euro, dit jaar wordt dat 776.16 euro. Ook de afvalstoffenheffing en rioolheffing worden bijna overal duurder, maar in Leusden gaan inwoners juist minder betalen voor de afvalstoffenheffing.

Montfoort de duurste gemeente

In Montfoort stijgen de woonlasten met bijna 10 procent het hardst. Huiseigenaren moeten daar gemiddeld bijna 1100 euro aan belastingen betalen. Hiermee is het één van de duurste gemeenten van Nederland.
De belastingen stijgen met name flink door de hogere onroerendezaakbelasting (ozb), een belasting die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente verschuldigd zijn. Het bedrag is afhankelijk van de waarde van het huis. In onze provincie stijgt de ozb-belasting in Utrecht met 16,5 procent het hardst, tot een bedrag van gemiddeld bijna 350 euro.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.