Warme Kamers ondersteunen waar mogelijk: 'We weten dat veel mensen een klein budget hebben'

Oud deelnemer Saïd geeft nu sportlessen in de buurthuiskamer.
Oud deelnemer Saïd geeft nu sportlessen in de buurthuiskamer. © RTV Utrecht
Amersfoort - Met deze koude dagen zal het vermoedelijk weer drukker zijn in de verschillende Warme Kamers van het Leger des Heils in Amersfoort. RTV Utrecht-presentatrice Margreet van Gils is sinds vorige week twee maanden te gast bij kamers deze stad. "Mensen komen vooral ook om samen te zijn", benadrukt Sandra van Gils, coördinator van de Warme Kamer in de wijk Kruiskamp.
Sandra geniet ervan dat iedereen zichzelf mag zijn in 'haar' huiskamer.
Sandra geniet ervan dat iedereen zichzelf mag zijn in 'haar' huiskamer. © RTV Utrecht

'Weet je wat groente en fruit tegenwoordig kost?!'

De Warme Kamer heeft goede banden met omliggende supermarkten. Veel van wat net niet meer verkocht kan worden, eindigt in het geïmproviseerde winkeltje aan het Neptunusplein. "Mensen gaan toch vooral voor de warme maaltijden", ziet vrijwilligster Emine als ze de boodschappen uitpakt en verdeelt. "Groente en fruit is ook erg in trek. Weet je wat dat tegenwoordig kóst?! Veel mensen hier hebben een beperkt budget, dit kan dan echt even helpen."

Zelfvertrouwen

Toch zijn de kamers er niet alleen voor mensen die het deze winter financieel lastig(-er) hebben. Het is ook een plek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen, waar ze even letterlijk en figuurlijk op adem kunnen komen.
Neem Saïd. Tegenwoordig komt hij iedere week als betaalde sportcoach namens de gemeente Amersfoort. Een baan die hij te danken heeft aan zijn tijd dat hij regelmatig als bezoeker langs kwam. "Ik was helemaal niet sportief", grapt Saïd. "Mijn enige beweging was van huis naar de snackbar! Hier kreeg ik weer zelfvertrouwen, ging ik bewegen en via een leerwerktraject heb ik nu een betaalde baan op de plek waar het allemaal begon!"
Deelnemers aan de bewegingslessen van Saïd.
Deelnemers aan de bewegingslessen van Saïd. © RTV Utrecht
Coördinator Sandra herkent dat wel: "Ik kwam hier als vrijwilliger, omdat ik moest re-integreren. Dat was goed voor me, want van thuis zitten knapt niemand op. En nu heb ik een betaalde baan op de plek waar ik toch al het liefste was. Dat had ik een paar jaar geleden niet kunnen bedenken."
Locatie Kruiskamp.
Locatie Kruiskamp. © RTV Utrecht
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.