Tentoonstelling 'Baksteen' laat voorlopig haar sporen na in de stad

Een van de bakstenen folly's die te vinden is in de stad.
Een van de bakstenen folly's die te vinden is in de stad. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Het kan zomaar zijn dat je er afgelopen half jaar eentje tegen bent gekomen. Een bakstenen bouwsel als kunstproject. Verspreid door de stad waren zes bakstenen folly's te vinden, speciaal gemaakt voor de tentoonstelling 'Baksteen' van Kunsthal KAdE. Wat gaat er met de constructies gebeuren nu de tentoonstelling afgelopen is?
Dieuwertje Sjoerds van Kunsthal KAdE geeft aan dat het per folly verschilt of ze kunnen blijven staan. “Het kunstwerk van Olivier Goethals, dat aan de binnenzijde van de stadsmuur ter hoogte van Achter de Kamp stond, is inmiddels niet meer te zien. Ook de FA-brick folly in Plantsoen-Oost van kunstenaarscollectief ATMosphere is inmiddels afgebroken. ”
Bewoners van Plantsoen-Oost stapten in augustus nog naar de rechter, vanwege de de FA-brick folly. De stenen toren werd pal voor het huis van een van de bewoners gebouwd. De rechter oordeelde dat hij daar voor de duur van de tentoonstelling mocht blijven staan. Wel werd de toren in opdracht van de kunsthal verlaagd om de bewoner tegemoet te komen.

'Geluiden zijn positief'

Toch zijn er ook een aantal bouwwerken die voorlopig blijven staan, zoals het kunstwerk van Baukje Trenning ‘Onder gelijken’ in de Oude Fabrieksstraat en ‘Het labyrint van verlangen’ van Rijksmuseumarchitect Floris Alkemade naast de Eemhaven. “Tot april blijven deze twee kunstwerken in ieder geval intact”, aldus Sjoerds.
Kunstenaar André Pielage maakte voor de tentoonstelling zogenaamde maaiobstakels op de Drapiersgilde onder de naam ‘Heemtuin’. Ook zijn kunstwerk blijft de komende maanden staan. “Misschien zelfs voor de komende vijf jaar”, vertelt Pielage. “De gemeente moet hier nog groen licht voor geven. Maar de geluiden zijn positief”.
“Er is veel enthousiasme onder de omringende bewoners van de tuin,” vervolgt de kunstenaar. “Ze zijn heel blij met de aandacht voor het stukje groen voor hun deur. Mijn kunstwerk is een belemmering voor de grasmaaier van de plantsoenendienst. Hierdoor krijgt het gras en de kruiden in de tuin de kans om te groeien. Ik had wel stille hoop dat het langer zou blijven, temeer omdat de tentoonstelling in de winter plaatsvond. Dan groeit er natuurlijk niet zoveel.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.