Externe verkenners in Leusden aan de slag om uit bestuurscrisis te komen

Verkenner Wilma de Boer-Leijsma
Verkenner Wilma de Boer-Leijsma © Daan Bleuel / Leusder Krant
Leusden - Met het aanstellen van de externe verkenners Wilma de Boer Leijsma en Bert Blase begint de Leusdense gemeenteraad met een schone lei aan de formatie van een nieuwe coalitie. Het proces moet in het ideale scenario gaan leiden tot een breed gedragen college.
Die nieuwe stap is nodig, schrijft de Leusder Krant, omdat donderdag duidelijk werd dat pogingen om de coalitie van Lokaal Belangrijk en CDA aan een nieuwe meerderheid te helpen zijn mislukt. De coalitie verloor haar meerderheid in de raad, toen de VVD een kleine maand geleden bekend maakte zijn steun aan de coalitie in te trekken.
De SP en Lokaal belangrijk erkenden dat pogingen om de socialisten aan boord van het gestrande college te hijsen uiteindelijk op niets uitliepen. SP-fractievertegenwoordiger Kerim Hoejenbosch, die de zieke Guus van Ginkel verving, zei dat het zijn partij niet paste zich een te grote rol aan te meten.
“We hebben slechts één zetel van de 23’’, aldus Hoejenbosch die wel erkende dat er grote druk op zijn partij werd uitgeoefend om het wel te doen. Met het starten van een raadsbrede verkenning naar de mogelijkheden voor de vorming van een nieuwe coalitie volgt de raad in grote lijnen het voorstel dat GroenLinks-PvdA -als grootste oppositiepartij- begin januari deed.
“Een korte verkenning, zoals eerst de bedoeling was, zou niets hebben opgeleverd’’, verklaarde Marcel Sturkenboom, fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA. “Daarvoor was de stemming onderling nog te emotioneel.’’ 

‘Goeie mensen’

Daarom pleitte hij voor de aanstelling van ‘goeie mensen’ van buiten die de mogelijkheden gaan verkennen. Daarna kan het proces dat moet leiden tot de vorming van een nieuwe coalitie en een nieuw college van start. “We moeten door. In het belang van Leusden’’, aldus Sturkenboom.
Die ‘goeie mensen’ werden later door de burgemeester gepresenteerd. Wilma de Boer-Leijsma -die ook al voor kwam op het lijstje waar GroenLinks-PvdA eerder mee kwam-  is lid van Provinciale Staten in Utrecht (zeg maar: de gemeenteraad van de provincie) en kandidaat voor een nieuwe periode in die rol. Daarnaast was ze wethouder en op dit moment raadslid in Eemnes.

Burgemeester

Bert Blase, die getipt werd door Lokaal Belangrijk én Leusden Vooruit, was onder meer burgemeester van Alblasserdam, maar ook waarnemend burgemeester van Hardinxveld-Giessendam en van Vlaardingen. De aanwijzing van de verkenners was het slotstuk van een duidingsdebat waarin partijen elkaar de nieren proefden over de bestuurscrisis waar Leusden sinds half december in verzeild raakte.
Verschillende partijen zeiden te hopen dat een nieuw college tijdens de eerstvolgende raadsvergadering op donderdag 9 februari kan worden gepresenteerd. 
Het uitgebreide verhaal over het duidingsdebat is te vinden op de website van de Leusder Krant.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.