Dorpsraad komt met toekomstvisie op Achterveld: ‘Dorpse karakter behouden’

Wethouder Wim Vos tijdens de opening van de vernieuwde Hessenweg in 2020.
Wethouder Wim Vos tijdens de opening van de vernieuwde Hessenweg in 2020. © Gemeente Leusden
Leusden - Een winkelcentrum met een eigen slager, groenteboer, bakker of drogist. Een wens die hoog op het verlanglijstje van Achtervelders staat. Dat blijkt uit de Dorpsvisie 2035 die de Dorpsraad onlangs publiceerde.
Door Daan Bleuel
De Dorpsvisie, waarin een toekomstperspectief voor Achterveld wordt geschetst, is mede gebaseerd op een enquête onder de dorpsbewoners. Daarin wordt als leidend uitgangspunt genomen dat bij alle ontwikkelingen in ieder geval het dorpse karakter van Achterveld behouden blijft. Bewoners die dat willen zouden -idealiter- van de wieg tot het graf in eigen dorp terecht moeten kunnen.
'Achterveld wordt omschreven als een saamhorig dorp waar men nog naar elkaar omkijkt', schrijven de opstellers van het rapport. 'De kleinschaligheid en het ons-kent-ons worden sterk gewaardeerd.'
Maar ook de sociale structuur van de dorpsgemeenschap is van groot belang, volgens de Dorpsvisie. 'Daarnaast worden de betrokkenheid en hechte gemeenschap, de zelfredzaamheid en het actieve verenigingsleven geroemd.' Het landelijke karakter en de bijbehorende uitstraling én de ligging centraal in het land staan als positieve punten benoemd in het rapport.

Woningbouw

De wens om het winkelaanbod in het dorp te vergroten is een opmerkelijke. Vooral omdat het nog niet eens zo lang geleden is dat Achterveld winkels zoals een eigen slagerij had. De hoop om nieuw draagvlak voor de middenstand te vinden, is waarschijnlijk deels gebaseerd op de uitbreidingsmogelijkheden die de gemeente Achterveld biedt en nog gaat bieden.
Zo is de afgelopen jaren aan de zuidkant van het dorp nieuwbouwwijk ‘Groot Agteveld’ ontwikkeld. Als de bouw naar verwachting in 2024 zal worden afgerond, zijn daar ongeveer 245 woningen gebouwd. ‘Mastenbroek II’, aan de noord-oostzijde van Achterveld, zal de komende periode het toneel van bouwactiviteiten vormen. Daar komen volgens plan nog eens 120 woningen, in een tempo van zo’n 40 woningen per jaar.
Zoekgebieden voor woningbouw in Achterveld.
Zoekgebieden voor woningbouw in Achterveld. © Gemeente Leusden
Ondertussen wees de gemeente nog eens twee locaties aan voor toekomstige woningbouw. Eén aansluitend aan Mastenbroek, dat nu ontwikkeld gaat worden en één aan de noord-westelijke kant van het dorp, nabij de Hessenweg en de Verjaagde Ruiterweg. Daar pleit de Dorpsraad voor een bebouwing met een niet te hoge woningdichtheid om de landelijke uitstraling van dat deel van het dorp niet te zwaar aan te tasten.
Met name met die laatste locatie is de Dorpsraad minder gelukkig: 'Die zoeklocatie lijkt binding met het dorp te missen', aldus de opstellers van het rapport die daarom pleiten voor extra aandacht voor een goede verbinding. Uit de enquête kwam de suggestie naar voren om dat gebied als woon-werklocatie in te richten en bijvoorbeeld te gebruiken voor een parkeervoorziening aan de rand van het dorp.

Basisscholen

Over de toekomst van de basisscholen in het dorp lijken de meningen nog behoorlijk verdeeld. De gemeente is van plan om -net als in de rest van de gemeente- de twee basisscholen in het dorp (het katholieke St. Jozef en het openbare Startblok) te integreren in één nieuw schoolgebouw (als Integraal Kindcentrum-IKC of Multifunctioneel Centrum-MFC). Het één of het ander hangt samen met de intensiteit van samenwerking die betrokken partijen kiezen.
De Dorpsraad zet in de Dorpsvisie vraagtekens bij de visie op integratie. Zo vraagt een flink deel van de ondervraagden zich volgens de opstellers van het rapport af of het streven naar een eigen identiteit -met alles wat daarbij hoort- wel goed tot zijn recht kan komen in een gezamenlijk gebouw.
© Daan Bleuel
Verder doet het rapport op talloze terreinen aanbevelingen die het leven in Achterveld nog aantrekkelijker kunnen maken. Die lopen uiteen van een hondenuitlaatterrein in combinatie met een beweegtuin tot versterking van de eerstelijns gezondheidsvoorziening (zeg maar; de huisartsenpraktijk en aanverwante voorzieningen) in De Heelkom.
De kerk zou mede geëxploiteerd kunnen worden als centraal gelegen congrescentrum. Uitbreiding van bestaande wandelroutes en de aanleg van parkeervoorzieningen zouden het dorp ook aantrekkelijk moeten maken voor bezoekers van buiten. En uiteraard staat een goede openbaar vervoerverbinding (in het stuk wordt gesproken over een ‘spitsbus’ met goede aansluiting op de stations Hoevelaken en Amersfoort) hoog op de wensenlijst.
Het hele rapport is hier te lezen.
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een mail: nieuws@nieuwsplein33.nl!