Bakkers hebben het zwaar door de hoge energieprijzen: 'Geen enkele oven staat nog leeg aan'

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Bakkers door het hele land luidden afgelopen oktober de noodklok over de hoge energieprijzen. Onder de noemer 'Wij Willen Bakken' lieten zij het licht in hun winkelpanden uit. Meerdere bakkers in Amersfoort herkennen de problemen die ontstaan door de oplopende energieprijzen.
Evert Groenendijk is eigenaar van drie bakkerszaken in Amersfoort. Hij ziet de gevolgen van de hoge energiekosten waar veel ondernemers mee te maken hebben. “In de decembermaand is het veel bakkers nog net gelukt om het uit te zingen. De feestdagen met alle oliebollen en kerstbroden hebben daarvoor gezorgd.” Groenendijk vertelt dat zijn inkomsten in de eerste week van januari met 30 procent zijn teruglopen in vergelijking met de eerste week van december.
“Het is nu echt even rustig. De grote klappen gaan voor veel bakkers deze maand en begin volgende maand vallen. Ons geluk is dat we met onze bakkerij net zijn verhuisd. Daarmee zijn we volledig overgegaan op elektrische ovens. Dat scheelt heel veel in de kosten.”
Dennis Van Der Meer is de derde generatie die Bakkerij Van Der Meer aan de Utrechtseweg runt. “Mijn opa begon deze zaak in 1968. Vervolgens namen mijn ouders de zaak over. Onlangs heb ik op mijn beurt na tweeëntwintig jaar het stokje van hen overgenomen. Het gaat gelukkig goed met onze zaak.”

Het derde kanaal

De bakkerszaak haalt veel van haar inkomsten uit het zogenoemde derde kanaal. Daaronder vallen alle leveringen die worden gedaan aan instellingen en horecazaken. “Als we dit derde kanaal niet zouden hebben was het een heel ander verhaal geweest. Dat zorgt maar liefst voor 40 procent van onze inkomsten. Wanneer we puur op de winkel moeten draaien dan houden we het niet vol.”
Veel bakkers vallen net buiten de TEK-regeling, een tegemoetkoming voor energiekosten, vanuit de overheid. De regeling geldt voor mkb-bedrijven die minsten 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Daar komen veel bakkers niet aan.
Evert Groenendijk heeft op alle mogelijke manieren al bezuinigd. “Op zaterdagen bakten we in onze winkel in Nieuwland altijd speciale desembroden voor de extra beleving. Dat doen we inmiddels niet meer. Ik betaalde per keer alleen al 135 euro aan energiekosten. Sowieso hanteer ik nu een veel strakkere planning voor het bakken. Geen enkele oven staat nog leeg aan.”
'Mijn zoon van zestien staat nu al te popelen om de zaak van me over te nemen'
Bakker Dennis van der Meer
Groenendijk denkt er andersom ook over na hoe hij klanten met een kleine portemonnee tegemoet kan komen. “We krijgen mensen in de zaak die niet meer zo makkelijk rondkomen. Daarvoor hebben we ‘brood van gisteren’. Dat verkopen we de volgende dag voor een klein prijsje. Zo gaan we ook nog eens veel derving tegen.”
Van Der Meer hoopt van harte dat het bakkersambacht niet verdwijnt. “Dat zou ik echt heel erg pijnlijk vinden. Mijn zoon van zestien staat nu al te popelen om de zaak van me over te nemen. Dat hoop ik ooit nog mee te mogen maken.”
Gemeente Amersfoort heeft ter overbrugging tot de openstelling van de TEK-regeling vanuit de overheid een subsidie 'Tegemoetkoming energiekosten voor mkb', waar ondernemers aanspraak op kunnen maken. Deze regeling geldt vanaf eind november en staat nog open tot uiterlijk 14 januari 2023. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.