Gevaren van rijden zonder fietsverlichting nagebootst in escapebox

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. De Provincie Utrecht vindt het daarom belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn, ook in het donker. In een mobiele escaperoom op het Eemplein in Amersfoort kunnen jongeren met een VR bril op ervaren wat de gevaren zijn van rijden zonder fietsverlichting.
Hoewel fietsers weten dat fietsverlichting belangrijk is, fietsen zij volgens de initiatiefnemers van de campagne toch nog te vaak zonder verlichting. Omdat de lamp kapot of gestolen is, de batterijen leeg zijn of omdat gewoon simpelweg vergeten wordt de verlichting aan te zetten.
Dat brengt risico’s met zich mee. Zonder fietsverlichting zijn fietsers slecht zichtbaar voor het andere verkeer. Met goede verlichting neemt het risico dat een fietser in het donker wordt aangereden met twintig procent af. De landelijke fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ stimuleert het hebben én gebruiken van goede fietsverlichting in het verkeer.

Boete

Op diverse plekken in de provincie Utrecht is daarom de “Escape Box Follow the light’ te vinden. Naast de mobiele VR-escaperoom is er ook een TikTok-challenge opgezet. Jongeren kunnen meedoen door te laten zien hoe zij hun fiets verlichten. Ze maken daarbij kans op verschillende prijzen.
Naast de bewustwordingsacties wordt er gedurende de winterperiode ook extra gehandhaafd op fietsverlichting. Zo zijn er onaangekondigde acties waarbij politie het fietsverkeer controleert op het hebben van goede verlichting. Wanneer dit niet het geval is, kan gekozen worden om het licht, ter plekke, tegen vergoeding te laten maken door de bij de actie aanwezige fietsenmaker. Als dit niet mogelijk of gewenst is, volgt een boete van 60 euro.
De escape box is tot en met 20 januari te vinden op het Eemplein.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.