Omwonenden Isselt vrezen geplande windturbines: 'De rust wordt bedreigd'

Familie De Bruin op hun erf.
Familie De Bruin op hun erf. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Amersfoort kiest voor duurzame energie en daarom zet het stadsbestuur in op windturbines. De grote windmolens zullen volgens het plan geplaatst worden op industrieterrein Isselt. Tegen het industrieterrein aan zal gemeente Soest er nog eens twee plaatsen. Omwonenden maken zich grote zorgen over de gevolgen op hun woongenot.
Er is veel over windturbines te doen, maar wat is een windturbine precies? In het kort gezegd zet een windturbine wind om in elektriciteit door een generator, een elektromagneet. Anders dan een windmolen, zijn windturbines hoger en produceren ze – naast meer energie - ook meer geluid. Daarnaast hebben windmolens vier wieken en windturbines vaak drie of zelfs twee.
Op de website van de gemeente wordt uitgelegd waarom er voor windturbines op Isselt wordt gekozen. Zo is wind schone energie en het raakt nooit op. Windturbines dragen bij aan een beter klimaat en we worden minder afhankelijk van gas uit Groningen en uit het buitenland.

Gezondheidsproblemen

Wanneer je het zo leest klinkt het als goed nieuws. Toch zorgen de plannen voor het plaatsen van windturbines voor complexe vraagstukken. Enerzijds leveren de windturbines groene energie op, en anderzijds zorgen ze mogelijk voor overlast voor omwonenden.
De windturbines waar over gesproken wordt, hebben een hoogte van ongeveer 210 meter. Ze beloven minstens 6000 huishoudens in Amersfoort van stroom te voorzien. Dat is zo´n tien procent van de totale vraag naar elektriciteit in de stad.
'Het hele proces klopt niet'
Joyce Huurman, raadslid VVD Amersfoort
De schaduwkant van windturbines heeft te maken met mogelijke gezondheidsproblemen voor omwonenden, geluidsoverlast én een daling van woningprijzen van woningen in een straal van 2,1 kilometer om de betreffende windturbine. Gerekend vanaf de voet van de turbine.
VVD Amersfoort is fel tegenstander van Windplan Isselt. Joyce Huurman, raadslid bij VVD Amersfoort geeft aan dat dit onderwerp in februari op de agenda komt. “Het hele proces klopt niet. Mensen zouden goed geïnformeerd moeten worden over de gevolgen van hun woongenot wanneer de windturbines zijn geplaatst, maar dit gebeurt niet.”

Druk vanuit de provincie

“Daarbij is de druk die de provincie uitoefent op de plannen zo groot dat je je afvraagt of het nog wel een kwestie van de gemeente is. Dat zou het wel moeten zijn”, aldus Huurman. De komende vijf jaar zullen er volgens Huurman overigens nog geen windturbines geplaatst worden, omdat het energienet van netbeheerder TenneT vol is.
Het gezin De Bruin vreest de windturbines op de Isselt.
Het gezin De Bruin vreest de windturbines op de Isselt. © Nieuwsplein33
Toch zijn er omwonenden van industrieterrein Isselt die zich grote zorgen maken over de mogelijke windturbines bij hun huis. Een van hen is Carolien de Bruin. Zij woont met haar gezin in Hoogland-West. Op zo’n zeshonderd meter afstand van haar huis is de plek aangemerkt voor het plaatsen van een van de windturbines.
“Ik heb veel stress van het idee dat de windturbines hier daadwerkelijk komen te staan. We zijn hier in 2019 komen wonen, omdat we graag in een prikkelarme omgeving willen leven. Die rust wordt door deze plannen nu serieus bedreigd.”
Agrariër Gerard Noordman
Agrariër Gerard Noordman © Nieuwsplein33
Gerard Noordman heeft een melkveebedrijf aan de Weerhosterweg. Als de plannen voor de windturbines doorgaan zal er op zestig meter afstand van zijn landgoed een windturbine komen te staan. Ook hij is tegen de plannen. Zeven jaar geleden sprak Noordman al in bij een van de inspreekavonden van de gemeente.
“Ik ben niet per se tegen windturbines, maar plaats ze op plekken waar bewoners er geen last van hebben. Als het Windplan Isselt wordt uitgevoerd dan komt er bij ons een te koop bord in de tuin. Ik wil niet leven in de slagschaduw van een windturbine.”
Op donderdag 19 januari is er door de gemeente een bijeenkomst gepland om geïnteresseerden bij te praten over Wind op Isselt. Aanmelden kan via www.amersfoortduurzaam.nl. In 2023-2024 zou het officiële besluit moeten vallen over Windplan Isselt.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.