Pogingen om nieuw college te vormen mislukt, GroenLinks-PvdA aan zet

© GroenLinks/PvdA Leusden
Leusden - Lokaal belangrijk en CDA zijn er de afgelopen weken niet in geslaagd een partner te vinden die het zitten om het college aan een nieuwe meerderheid te helpen. GroenLinks-PvdA neemt vanaf nu het initiatief.
Lokaal Belangrijk heeft in de dagen nadat de VVD zich terugtrok uit de coalitie samen met de andere overgebleven coalitiepartij CDA verkennende gesprekken gevoerd. Dat gebeurde met de ChristenUnie-SGP en de SP. Beiden zouden het college aan een nieuwe meerderheid kunnen helpen. Desondanks leverden de gesprekken onvoldoende basis op voor toetreding tot de coalitie.
Het betekent dat het nu de beurt is aan GroenLinks-PvdA om tot een meerderheid te komen. Makkelijk zal dat niet zijn. GroenLinks-PvdA en Lokaal Belangrijk staan met name op het thema duurzame energie zover van elkaar af dat samenwerking onwaarschijnlijk is. Tegelijkertijd haalde Lokaal Belangrijk zoveel zetels binnen dat GroenLinks-PvdA bijna alle andere fracties nodig heeft om tot een meerderheid te komen.
GroenLinks-PvdA zegt in een persbericht een verkenning voor te stellen naar een zo’n breed mogelijke bestuurlijk stabiele lokale samenwerking. Twee onafhankelijke externe verkenners zouden dit op zich moeten nemen. Daarvoor beschikbaar zijn Wilma de Boer (oud-wethouder, raadslid Eemnes en kandidaat lid Gedeputeerde Staten Utrecht voor de PvdA) en Pim van den Berg (oud-wethouder en Raadslid Amersfoort, oud gedeputeerde Utrecht voor D66).
Het CDA heeft in een stuk op de eigen site kritisch gereageerd op het plan van aanpak van GroenLinks-PvdA. De christendemocraten beschuldigen de leider van de oppositie ervan dat het de eigen spelregels schendt. Meer daarover is te vinden op de website van de Leusder Krant.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.