Het Huis voor de Stad blijft een hoofdpijndossier

© Gemeente Amersfoort
Amersfoort - Ooit waren er plannen voor renovatie van het huidige pand, maar uiteindelijk werd toch gekozen voor een nieuw stadhuis. De politieke discussie vorig jaar ging vooral over het prijskaartje. Dit jaar moet de bouw van start gaan, maar de angst is dat de kosten alleen maar zullen oplopen.
118 miljoen. Dat is het bedrag waarvoor het moet gebeuren. Althans, als er geen tegenvallers meer komen. Dat was vorig jaar wel zo. Even terug naar het oorspronkelijk bedrag. Dat was destijds 75 miljoen euro maar steeg naar 108 miljoen. Dat kwam, volgens destijds verantwoordelijk wethouder Willem-Jan Stegeman, omdat het pand een stuk duurzamer wordt dan eerder bedacht was. Een lagere energierekening en een tien jaar langere levensduur tegenover dempt de kosten.
Vorig jaar september kwam daar nog eens tien miljoen euro bovenop. Wethouder Micheline Paffen-Zeenni, inmiddels verantwoordelijk voor het project, gaf toen aan dat de nieuwe tegenvaller veroorzaakt werd door prijsstijgingen die worden veroorzaakt door duurdere materialen en grondstoffen. De oorlog in Oekraïne en de Europese sancties tegen Rusland hebben bovendien impact op de energieprijzen en zorgen voor inflatie.

Referendum

Tegenstanders hoopten destijds het oude gebouw te renoveren, maar ook dat zou flink in de kosten lopen. Er zit namelijk asbest in het pand, het gas moet er worden afgekoppeld en de tijdelijke verhuizing van ambtenaren is ook een prijzige klus. Een meerderheid van de gemeenteraad ging vorig jaar november akkoord met de stijging van 10 miljoen euro extra. Hoewel VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema toen wel waarschuwde voor een eventueel nog hoger prijskaartje bij de aanbesteding die in mei volgt. "Dit is het wel voor de VVD”, zei hij toen.
De SP en Amersfoort voor Vrijheid hebben gepleit een referendum over het nieuwe stadhuis. Ze vinden daarvoor geen steun binnen de gemeenteraad, maar voor een volksraadpleging zijn 4000 handtekeningen van inwoners ook voldoende. Eind september vorig jaar organiseerden de SP en Amersfoort voor Vrijheid een symbolische actie op de plek waar het nieuwe stadhuis moet komen en lanceerden ze het idee voor het referendum. Sinds die actie is het verder stil gebleven.
Het huidige verouderde stadhuis is gevestigd aan het Stadhuisplein. Het nieuwe pand moet op steenworp afstand komen aan het Trapezium, bij rotonde De Nieuwe Poort.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.