Overtredingen geconstateerd bij huisvesting van arbeidsmigranten in Leusden

Huisvesting van arbeidsmigranten in Leusden gebeurt niet altijd volgens de regels.
Huisvesting van arbeidsmigranten in Leusden gebeurt niet altijd volgens de regels. © Gemeente Leusden
Leusden - Tijdens een controle van de gemeente Leusden bij vijftien panden zijn meerdere overtredingen aan het licht gekomen. Doel van de controle was het signaleren van eventuele huisvestingsproblemen en misstanden zoals (arbeids)uitbuiting.
Op maandag 12 december vond de onaangekondigde controle plaats bij vijftien panden op eventuele bewoning van arbeidsmigranten. De gemeente Leusden werkte hierbij samen met de politie, brandweer en het regionaal informatie- en expertisecentrum (RIEC). In één geval verbleven veertig arbeidsmigranten in een bedrijfspand. De brandweer stelde bij drie panden vast dat de brandveiligheid onder de maat was. Zo waren er geen vluchtwegen, brandmelders en andere veiligheidsvoorschriften.
© Gemeente Leusden
Burgemeester Gerolf Bouwmeester roept inwoners op om de gemeente te benaderen als er vermoedens zijn dat zaken niet in orde zijn. “Als gemeente hebben wij signalen ontvangen dat er locaties zijn in Leusden waar arbeidsmigranten wonen en waarvan de woon- en leefomstandigheden niet goed zijn. Iedereen heeft recht op een veilige woon- en werkplek in Leusden en willen als gemeente graag erop toezien dat in Leusden geen misbruik wordt gemaakt van deze kwetsbare doelgroep."
Uit gesprekken met arbeidsmigranten is in sommige gevallen gebleken dat zij lange werkdagen maken tegen een te laag inkomen en voor onderdak een hoge prijs moeten betalen. Daarnaast werd aangegeven dat er soms ook sprake is van overmatig drank- en drugsgebruik. Dit zorgt ervoor dat arbeidsmigranten een onveilige sfeer ervaren. Verder bleek dat arbeidsmigranten in negen van de tien gevallen niet ingeschreven staan in het basisregistratiesysteem van de gemeente.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.