Vertrek van VVD uit coalitie in Leusden zet verhoudingen op scherp

© Gemeente Leusden
Leusden - De bestuurlijke crisis die is ontstaan in Leusden na het vertrek van de VVD uit de coalitie, zorgt voor een onrustige start van het nieuwe jaar. Er werden na de beslissing over en weer verwijten gemaakt. Na twee weken van bezinning tijdens het kerstreces, debatteert de gemeenteraad komende donderdag over de val van de coalitie.
Tijdens de raadsvergadering op 15 december gaf de VVD aan de samenwerking met CDA en Lokaal Belangrijk niet meer te zien zitten en uit de coalitie te stappen. VVD-fractievoorzitter Carlos Genders constateerde die avond dat er, ondanks gemaakte afspraken, op verschillende terreinen onvoldoende voortgang wordt geboekt. Met name op het gebied van de energietransitie. Genders denkt daarom dat Leusden de regie over haar eigen dorp dreigt te verliezen, en zich steeds verder te isoleren. "Wij zien het als een reëel risico dat de provincie voor ons gaat bepalen wat er gaat gebeuren. Op dit dossier maar ook op andere dossiers gaat heel veel energie verloren in het nee zeggen tegen dingen."
Met name Lokaal Belangrijk zet de voet op de rem als het gaat om de zoektocht naar meer duurzame energie. Deze partij werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vanuit het niets de grootste met een duidelijke: geen windmolens, zonnevelden of energietuinen. Daar baseert wethouder Alexandra Kolkman van Lokaal Belangrijk, die het thema energie in haar portefeuille heeft, dan ook standvastig haar beleid op.

'Pijnlijk en onverwacht'

Frank de Wit, fractievoorzitter van Lokaal Belangrijk, noemde het besluit van de VVD tijdens de raadsvergadering op 15 december "heel erg pijnlijk en onverwacht". In een verklaring op de website stelt de partij: 'Wij hebben dit niet zien aankomen en zijn teleurgesteld dat de VVD zo’n besluit heeft genomen. Natuurlijk laten wij ons niet uit het veld slaan en blijven wij achter onze plannen en standpunten staan.'
De vraag is nu wel met wie van de andere partijen de standpunten en plannen van Lokaal Belangrijk en het CDA willen onderschrijven. GroenLinks-PvdA hebben drie zetels, maar staan juist voor een progressiever beleid als het gaat om de energietransitie. Het vertrek van de VVD met twee zetels zou opgevolgd kunnen worden door Leusden Vooruit en ChristenUnie-SGP die beide twee zetels hebben. Donderdag zal verder duidelijk worden of de onderlinge verhoudingen een andere samenwerking mogelijk maken.
In eerste instantie is de huidige coalitie van Lokaal Belangrijk / CDA aan zet om tot een meerderheid in de gemeenteraad te komen. Als dat niet lukt verkent de grootste oppositiepartij GroenLinks/PvdA hetzelfde traject. Als het bij een van beide verkenningen lukt om tot een meerderheid in de raad te komen, worden concreet afspraken gemaakt in een nieuw coalitieakkoord.
Met de gemeenteraad is afgesproken dat het huidige college voorlopig in functie blijft.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.